O barki, ki je plula po kopnem

Nekoč za devetimi vodami, so živeli trije bratje in oče. Bili so revni, zato so kralja zaprosili za poroko z njegovo hčerko. Rekel je, da morajo narediti ladjo, ki pluje po kopnem. Vsi so sprejeli izziv.

Prvi dan je šel najstarejši brat delat ladjo. Ko je vzel kruh iz žepa, da bi se najedel, je k njemu stopil starec in ga prosil za malo kruha. Brat mu ga ni dal. Drugemu se je zgodilo isto. Tretji brat Jakec pa je dal starcu kruh, zato je naredil ladjo. Z ladjo se je odpeljal do palače. Srečal je moža in ga vprašal, kako mu je ime. Odgovoril je, da Velikopivaspil. Nista se pripeljala daleč, ko sta zagledala veliko višjega moža od prvega. Ime mu je bilo Dalečvidel. Ko so prispeli do palače, je Jakec videl še tretjega moža. Ime mu je bilo Mesekjedel. Brat Jakec je potrkal na velika, kovinska vrata. Vrata so se odprla in ven je stopil cesar. Ko je cesar videl ladjo, ni vedel kaj naj reče. Cesar je mislil, da niti eden od bratov tega ne bo naredil, kaj šele najmlajši. Potem mu je dal še tri naloge. Prva je bila, da mora spiti sto litrov piva, druga, da mora videti do sosednje palače brez daljnogleda in tretja, da mora pojesti celega bika.

Jaka je naloge uspešno opravil s pomočjo treh možakov, s katerimi je postal prijatelj. Cesar ni mogel drugega, kot da mu je predal hčerko, s katero sta se poročila.

Živela sta srečno do konca svojih dni in z barko videla nepoznane kraje po vsem svetu.

 

Aljaž Mlinarič, 4. a

mentorica Simona Celec

Šolsko leto: 2019/2020

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...