V sklopu kulturnega dne (26. 11. 2019) so učenci v literarnih delavnicah pod mentorstvom učiteljice Romane Lazar ustvarjali zgodbe o Kovičevih junakih.

PIKI JAKOB NA BAZENU

MAMA JE PELJALA PIKI JAKOBA IN UČITELJA NA BAZEN. S SEBOJ STA VZELA BRISAČO, KOPALKE, PLAVALNA OČALA IN ROKAVČKE ZA PIKIJA. NA BLAGAJNI STA KUPILA KARTE.

NA BAZENU STA ŠLA TAKOJ V VODO, UČITELJ JE SKOČIL NA GLAVO S ŠKARJICAMI, PIKI PA GA JE POSNEMAL. VENDAR PIKI NI ZNAL PLAVATI, ZATO SE JE ZAČEL UTAPLAJTI. UČITELJ JE VZEL SAPO, SE POTOPIL IN REŠIL PIKIJA. NATO JE POKLICAL REŠEVALCE, KI SO ZAČELI PIKIJA OŽIVLJATI. UČITELJ IN PIKI STA SE ZMENILA, DA SE BO PIKI MORAL NAUČITI PLAVAT. UČITELJ MU JE POKAZAL NEKAJ PLAVALNIH TEHNIK IN PIKI JE BIL NAJBOLJŠI V PALVANJU ŽABICE. KO JE PIKI PLAVAL ŽABICO SI JE MISLIL, DA JE POSTAL ŽABA.

KO STA SE VRNILA DOMOV STA BILA UTRUJENA IN STA HITRO ŠLA SPAT. PIKI JE VSO NOČ SANJAL KAKO PLAVA V RIBNIKU IN ZRAVEN GLASNO KVAKAL.

2. A

PIKI JAKOB NA SMUČANJU

PIKI JAKOB JE Z UČITELJEM GLEDAL TELEVIZIJO. GLEDALA STA SVETOVNI POKAL V SMUČANJU. PIKI SI JE ZAŽELEL, DA GRESTA Z UČITELJEM NA SMUČANJE. ZAČELE SO SE VELIKE PRIPRAVE. PRIPRAVILA STA SI STVARI ZA SMUČANJE, SMUČKE, PALICE, PANCARJE, ČELADO, OČALA, KOMBINIZON, ROKAVICE IN ŠAL. MAMA JU JE PELJALA NA POHORJE. BILO JE VELIKO SNEGA.

PIKI IN UČITELJ STA ŠLA TAKOJ NA SMUČIŠČE. OBULA STA SI PANCARJE IN SMUČI. PIKI JE IMEL VELIKE TEŽAVE, ZATO MU JE UČITELJ POMAGAL. SPUSTILA STA SE PO BREGU. PIKI JE TAKO HITRO VOZIL SMUK, DA MU JE ODPIHNILO ŠAL. NA ZELO OSTREM OVINKU JE PIKI IZGUBIL PALICO, USTRAŠIL SE JE IN PADEL. ZALETEL SE JE V MAJHNO SMREČICO, DA MU JE ČELADO ODNESLO V CILJ. V CILJU PA JE ŽE ČAKAL UČITELJ. ZELO SE JE USTRAŠIL ZA PIKIJA, KI SE JE POČASI ZA ČELADO PRIDRSAL V CILJ. K SREČI JE ODNESEL BREZ PRASKE. UČITELJ JE OPAZIL, DA PIKIJU MANJKA PALICA, ČELADA, ŠAL IN OBE SMUČKI.

PIKI IN UČITELJ STA SE Z GONDOLO ODPELJALA NA VRH. MED POTJO STA GLEDALA PIKIJEVE IZGUBLJENE STVARI. PIKI SE JE ZELO ZABAVAL IN Z UČITELJEM STA SE ZMENILA, DA BOSTA NASLEDNJIČ POBRALA IZGUBLJENE STVARI.

2. B

PIKI JAKOB V POSTOJNSKI JAMI

PIKI JAKOBU IN UČITELJU JE BILO DOLGČAS, ZATO STA GLEDALA TELEVIZIJO. BILA JE ODDAJA O POSTOJNSKI JAMI. ODLOČILA STA SE, DA JO BOSTA OBISKALA. TJA STA SE ODPELJALA Z AVTOBUSOM.

PRIŠLA STA V POSTOJNO. KUPILA STA VSTOPNICE IN SE VSEDLA NA VLAKEC. MED VOŽNJO STA OBČUDOVALA KAPNIKE, STALAGNITE IN STALAKTITE IN ZAVESE, KI SI SO NASTAJALI TISOČE LET. ČEZ NEKAJ ČASA SO SE USTAVILI, DA SI OGLEDAJO ČLOVEŠKO RIBICO. PIKI JE MED OGLEDOM ZAGLEDAL SVETLEČI KAMEN IN ODŠEL ZA NJIM. MEDTEM PA SE JE VLAKEC Z UČITELJEM ODPELJAL. NASTALA JE POPOLNA TEMA. PIKIJA JAKOBA JE POSTALO STRAH. KO JE UČITELJ UGOTOVIL, DA PIKIJA NI NIKJER JE SPROŽIL REŠEVALNO AKCIJO. PIKIJA SO NAŠLI MED ČLOVEŠKIMI RIBICAMI, VSEGA PRESTRAŠENEGA, PREMRAŽENEGA IN MOKREGA. KO JE PIKI ZAGLEDAL UČITELJA SE GA JE ZELO RAZVESELIL. Z VLAKCEM STA SE ODPELJALA DO IZHODA, KJER STA SI V TRGOVINI KUPILA PLIŠASTO ČLOVEŠKO RIBICO.

KO SO PRIŠLI DOMOV SO NOVEGA ČLANA TOPLO SPREJELI PIKIJEVI PRIJATELJI. ČLOVEŠKO RIBICO SO POIMENOVALI PIKICA. PIKICA SE JE Z NJIMI IGRALA, OBISKOVALA UČITELJEVO ŠOLO IN Z NJIMA HODILA NA IZLETE. POSTALI SO NELOČLJIVI PRIJATELJI.

3. A

PIKI JAKOB V AVSTRALIJI

PIKI IN UČITELJ STA ŠLA OBISKAT SORODNIKE V AVSTRALIJO. SPAKIRALA STA KOVČKE IN SE ODPRAVILA NA LETALIŠČE. POTOVALA STA V PRVEM RAZREDU IN OBA STA UŽIVALA V VOŽNJI. SKOZI OKNO LETALA STA OPAZOVALA ZANIMIVO, PUŠČAVSKO AVSTRALIJO.

KO STA PRISPELA STA NAJPREJ OBISKALA SORODNIKE, KI SO JU LEPO POGOSTILI. ZMENILI SO SE, DA GREDO NA IZLET. Z MANJŠIM LETALOM SO SE ODPELJALI GLOBOKO V PUŠČAVO IN SI OGLEDALI GORO ULURU. BILO JE ZELO VROČE. VIDELI SO NENAVADNE ŽIVALI, KI SO BILE PIKIJU ZELO VŠEČ. NAJBOLJ VŠEČ SO MU BILI KENGURUJI. ENEMU JE PIKI ZLEZEL V VREČO IN UŽIVAL V SKAKANJU Z NJIM. KMALU PA JE PIKI UGOTOVIL, DA NI NIKJER UČITELJA. POSTALO GA JE STRAH, DA GA NE BI VEČ NIKOLI VIDEL. ZATO JE KENGURUJA PROSIL, DA GA ODNESE NAZAJ K UČITELJU. KENGURU JE PIKIJA IZGUBIL IN JE PADEL NA SUHA PUŠČAVSKA TLA, KI SO SE ZAČELA UGREZATI. PIKI JE UGOTOVIL, DA JE OBDAN Z ŽIVIM PESKOM, KI GA JE POČASI VLEKEL VASE. NAENKRAT JE ZAČUTIL UČITELJEVO ROKO, KI GA VLEČE K SEBI. TISTI TRENUTEK SE JE ZBUDIL V LETALU IN UGOTOVIL, DA JE SAMO SANJAL.

KO SO PRISPELI JE PIKI OBLJUBIL UČITELJU, DA NE BO ŠEL SKAKAT S KENGURUJI, KER JE PREVEČ NEVARNO. UČITELJ SE JE SAMO NASMEHNIL, SAJ NI VEDEL O ČEM GOVORI PIKI.

5. A

PIKI JAKOB V PARIZU

PIKI JAKOB JE Z UČITELJEM ODPOTOVAL V PARIZ. ODLOČILA STA SE, DA BOSTA OBISKALA GOSPO ŽUŽU. GOSPA ŽUŽU STANUJE V PRITLIČNI HIŠKI OB AIFLOVEM STOLPU. HIŠKO IN GOSPO ŽUŽU STA TEŽKO NAŠLA SAJ JE PARIZ ZELO VELIK.

PRI GOSPE ŽUŽU STA BILA FINO POSTREŽENA S ČAJEM IN ČAJNIMI PIŠKOTI. PIKI JE SPOZNAL NOVE PRIJATELJE IN SICER ŽUŽU ŠTEVILKA 1, ŽUŽU ŠTEVILKA 2, ŽUŽU ŠTEVILKA 3 IN ŽUŽIKO ŠTEVILKA 4. ZMENILI SO SE, DA BODO RAZISKALI PARIZ. OBISKALI SO AIFLOV STOLP, NOTERDAMSKO KATEDRALO, LOUVRE IN SLAVOLOG ZMAGE. OB KONCU DNEVA SO BILI UTRUJENI IN LAČNI. ŠLI SO V GOSTILNO PRI LAČNEM, MEDVEDKU. NAROČILI SO SI FRANCOSKE ROGLJIČKE, MAKRONE IN PIKI SI JE ZAŽELEL FRANCOSKO SOLATO.

PIKI SE JE V PARIZU ŠE POSEBEJ SPRIJATELJIL Z ŽUŽIKO ŠTEVILKA 4. ŠE DOLGA LETA STA SI DOPISOVLA PISMA.

4. A

MAČEK MURI V RADENCIH

MAČEK MURI SE Z MUCO MACO ODPRAVI OBISKAT RADENSKEGA ŠKRATI, KI ČARA NAVADNO VODO, DA JO SPREMENI V RADENSKO.

ODPRAVITA SE GLOBOKO V BORAČEVSKI GOZD. VEDELA STA, DA ŠKRAT ŽIVI V MAJHNI ZELENI HIŠICI Z OPEČNATO RDEČO STREHO. KO STA NAŠLA HIŠICO JIMA JE NOV LASTNIK POVEDAL, DA SE JE ŠKRAT V SILI MORAL PRESELITI V NOVI DOM. NOV DOM IMA V GOZDU OB MURI.

MURI IN MACA STA RAZISKALA ŽE CELE RADENCE, PREDEN STA PRIŠLA DO ŠKRATA. ŠKRAT JIMA JE POTOŽIL, DA IMA TEŽAVE Z VODO. JEZ V BLIŽINI JE POPUSTIL IN ZALIL NJEGOVO HIŠKO. ŠKRAT JE NATO VSO TO VODO SPREMENIL V RADENSKO. MURI IN MACA STA ŠKRATU POMAGALA ORGANIZIRATI GOZDNO VELE ZABAVO. IN RADENSKA JE TEKLA V POTOKIH.

4. B

MAČEK MURI NA PLAŽI

MAČEK MURI JE ŠEL Z MUCO MACO NA POČITNICE. NA MORJE STA SE ODPELJALA Z AVTOBUSOM. MUCA MACA JE IMELA S SEBOJ TRI KOVČKE, TRI ŠKATLE S KLOBUKI, TOALETNO TORBICO IN SENČNIK. MURI PA JE S SEBOJ VZEL LE MANJŠI KOVČEK. V NJEM JE IMEL KOPALKE, BRISAČO, PLAVUTKE IN OČALA.

MURI IN MACA STA TAKOJ ODŠLA NA PLAŽO. MUCA MACA SE JE SONČILA NA LEŽALNIKU, MURI JE BRAL MAČJI ČASOPIS. NENADONMA JE NASTALA STRAŠNA NEVIHTA. PIHAL JE MOČAN VETER, POKALE SO STRELE, GRMELO JE IN DEŽEVALO KOT IZ ŠKAFA. MAČKU MURIJO JE ODPIHNILO ČASOPIS, MUCI MACI PA SENČNIK, KI GA JE ODPIHNILO V MORJE. MURI JE NAJPREJ REŠIL SENČNIK POTEM PA ŠE MACO. VSA PREMOČENA IN NAJEŽENA STA SE Z AVTOBUSOM ODPELJALA DOMOV.

TUDI V MAČJEM MESTU JE DEŽEVALO. MURI IN MACA STA SEDELA OB OKNU, PILA MLEKO IN MAČJO KAVO. KO JE POSIJALO SONCE STA ODŠLA NA BAZEN, KJER NI PIHALO IN NI DEŽEVALO. ODŠLA STA V SLAŠČIČARNO PRI LEDENI MUCI. MUCA MACA JE POJEDLA TRI KEPICE SLADOLEDA MURI PA BANANA SPLIT.

1. A