Ocena knjige za zadnje domače branje

OCENA KNJIGE

O AVTORICI

Knjigo Poletje škržatov je napisala avstralska pisateljica Kate Constable. Rodila se je leta 1966 v Melbournu v Avstraliji. Vpisala se je na umetnostno in pravno univerzo v Melbournu. Po sedmih letih je končala vse diplome in delala s krajšim delovnim časom na različnih delovnih mestih. Leta 1993 je izšla njena prva kratka zgodba “Graham Remains”. Leta 1996 je osvojila nagrado v letnem  tekmovanju za HQ kratke zgodbe. Po tem, ko je spoznala svojega sedanjega moža, je začela pisati fantazijske knjige. Leta 2001 se jima je z možem rodila hči in le nekaj tednov kasneje je bilo objavljeno njeno delo The Singer of All Songs.

O KNJIGI

Knjiga je izšla pri založbi Jezero: Morfem leta 2012 v Ljubljani. Prevedla jo je Anja Kokalj. Fantazijska pripoved ne vsebuje ilustracij in ima 17 poglavij. Dogajalnih prostorov v knjigi je več (zgodba se dogaja pri babici, pri zapuščeni hiši (Annin in Eloisin svet), v paviljonu, pri bazenu, na travniku ..).. Dogajalni čas zajema eno celo poletje. Književne osebe, ki nastopajo v knjigi, so Tommy, Eloisa, babica Mo, Tommyevi starši, Eloisin oče Stephen, očetovi punci, Anna, Annin oče …

TEMA IN SPOROČILO KNJIGE

Knjiga govori o deklici Eloisi, ki nima nikogar, ki bi se mu lahko zaupala. Kmalu ugotovi, da lahko potuje v drug čas, kjer ima prijateljico, s katero se zabava in preživlja svoj prosti čas. V svojem svetu ima številne težave, s katerimi se bo morala enkrat soočiti. Sporočilo zgodbe je, da je v življenju vsakega izmed nas vsaj ena oseba, ki nas je pripravljena poslušati, pa če je resnična ali ne.

MOJ NAJLJUBŠI STAVEK IZ KNJIGE

“Eloisa je nagubala čelo, a jo prijela in skupaj sta kot majhna otroka stekla k paviljonu, s trdno zemljo pod nogami, s soncem v laseh in z veliko belo hišo za seboj, v kateri ju čaka njuno preostalo življenje.« Nisem prepričana, če vsi iz te povedi razberejo enako kot jaz. To je, da je Eloisa potovala v prihodnost in ne v preteklost, kar razberemo iz besed “v kateri ju čaka njuno preostalo življenje”. To pomeni, da je Anna res njena hči in da je Annin oče v bistvu Tommy.

MOJE MNENJE O KNJIGI

Knjiga ima dobro zgodbo oz. idejo, a je vmes malce preveč dolgočasna. Najraje sicer imam fantazijske knjige. To so knjige z veliko fantazije, a je v njih tudi veliko skrivnosti in temnega vzdušja. V tej knjigi torej pogrešam več fantazije. Zdi se mi, da ni toliko zanimiva, ker se večina zgodbe dogaja pri babici in ker v Anninem svetu z Eloiso vedno samo slikata po stenah. Všeč mi je, da so opisane tudi slike, ki jih ustvarjala osrednji književni osebi.  Zdi se mi zelo zanimivo, kako si lahko vsak na svoj način predstavlja, kako bi naj te izgledale. Knjigo bi priporočala od 10-  do 13-letnikom, ker je vsebina dokaj preprosta in jo lahko prebereš v nekaj dneh. Nasploh bi knjigo od 1 do 10 ocenila s 3.

 Zapisala: Luna Mitev, 8. a

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...