Intervju z devetošolcem Nejcem Fifoltom

Maj, 2020

INTERVJU

DEVETOŠOLEC NEJC FIFOLT

»Bil sem kar vesel, ko sem izvedel, da se vračamo v šolske klopi.«

Nejc Fifolt je bil v šol. letu 2019/2020 učenec 9. razreda na OŠ Kajetana Koviča Radenci in nam je zaupal svoje razmišljanje o trenutno najbolj aktualni temi, novem virusu. Pogovarjala sva se predvsem o delu oz. pouku na daljavo in kako je potekala vrnitev devetošolcev v šolo ter kakšni so bili prvi vtisi ob vrnitvi v šolske klopi.

Ali si bil presenečen, ko si izvedel, da se bodo šole in vrtci po celi Sloveniji zaprli?

Res je, da so se zadeve odvijale hitro, a sem tudi sam pričakoval, da bo prišlo tudi do tega, da se bodo vrata šol in vrtcev zaprla.

Ali so vas v šoli že prej začeli pripravljati na takšno situacijo?

Ja, v šoli so nas še isti teden, v katerem so se šole zaprle, poučili o sistemu Arnes, preko katerega je potekalo naše učenje na daljavo. Razložili so nam, kako sistem uporabljati, čez nekaj časa pa sem se v njem že tudi sam vedno bolje znašel.

Veliko se govori tudi o tem, da imate šolarji več dela, kot če bi hodili v šolo. Kaj pa ti meniš o tem? Si imel pri delu na daljavo več zadolžitev kot v šoli ali manj?

Ne bi rekel, da smo imeli več dela, kaj manj pa tudi ne. Odvisno je tudi od urnika. Enkrat z delom končaš dokaj hitro, drugič pa se lahko to zavleče daleč v popoldne. Lahko rečem, da smo pri nekaterih predmetih mogoče imeli nekoliko več dela kot v šoli.

Kako pa je bilo z videokonferencami? Kako so potekale?

Videokonference smo po navadi imeli v ločenih skupinah, saj je tako vse potekalo hitreje in tudi video je bil bolj kakovosten. Na teden smo imeli okrog tri konference, včasih tudi dve v enem dnevu. Res je, da so dober način sporazumevanja, a vzamejo kar veliko časa.

Kako pa je z ocenjevanji? Si že zaključil z ocenjevanjem ali še moreš pridobiti kakšno oceno (zdaj) v šoli? Nam še lahko poveš, kako so potekala ocenjevanja na daljavo?

Sam in večina sošolcev smo dobili že vse ocene preko spletnih učilnic. Nekateri, ki pa niso tako vestni, pa še morajo dobiti kakšno oceno. Ocene smo dobivali z reševanjem kvizov in s seminarskimi nalogami. Učitelji na srečo niso preveč komplicirali glede tega, kriteriji pa so vseeno ostali enaki kot v šoli.

Kako pa poteka pouk zdaj, ko ste se devetošolci vrnili v šolo? Se je spremenilo veliko stvari?

Moram reči, da ni neke drastične spremembe, razen tega, da po hodnikih moramo nositi maske in da imamo malico v razredu. Veliko si moramo razkuževati roke, pouk pa poteka v ločenih skupinah, kot je potekal že pred korona virusom.

Ali si se veselil ponovnega prihoda v šolo?

Bil sem kar vesel, ko sem izvedel, da se vračamo v šolske klopi, saj tako lahko še zadnje skupne dneve preživim s sošolci. Prav tako si želim, da bi imeli valeto, saj je to nek dogodek, ki si ga zapomniš za celo življenje.

Kakšni so občutki, ko pomisliš na to, da boš zaključil osnovno šolo in da se s tem tudi zaključuje neko poglavje v tvojem življenju?

Ob misli, da bom čez tri mesece vstopil v srednjo šolo, me kar malo zmrazi. Kar ne morem verjeti, da je minilo že devet let, odkar sem prestopil prag osnovnošolskih vrat. Še lansko leto sem premišljeval: »Še celi deveti razred je pred mano.« Zdaj pa sem tukaj in me samo še nekaj tednov loči od tega, da se poslovim od osnovne šole. Pogrešal bom sošolce in naša druženja, hkrati pa se veselim, da bom spoznal nove ljudi in sklenil nova prijateljstva.

Intervju je pripravila in zapisala: Tinkara Fifolt, 8. a

 

 

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...